Sikkerhetsutstyr

Skrevet av: Einar Kvam

Hjelm

En hjelm beskytter det viktigste du har og er ikke en ting du vil prøve å spare penger på. De fleste godkjente hjelmene på markedet har eps skum innvendig. Dette skummet fungerer veldig bra en gang, men gjør at du bør bytte hjelm etter å ha krasjet en gang. Av samme grunn anbefales det å unngå brukte hjelmer, da man aldri kan garantere for at den ikke har blitt krasjet med tidligere.

Halvhjelm

Halvhjelm er noe alle bør ha og bør være minimum av beskyttelse man bruker når man står på brett. De har stort sett bra ventilasjon og er derfor behagelig å bruke på varme sommerdager. Pass på at hjelmen er CPSC godkjent. Ikke godkjente hjelmer tilbyr betydelig mindre beskyttelse og bør unngås. CPSC godkjente halvhjelmer er påbudt i NDSF NQS konkurranser.

Helhjelm (fullface)

Helhjelmer byr på beskyttelse av hele hodet inkludert ansikt og bør benyttes når risikoen for ukontrollerte fall er større. Det vil si i høyere hastigheter og når man kjører tette packruns. Helhjelm er påbudt i alle NDSF NC konkurranser. Det finnes flere gode alternativer på markedet. Du ønsker en hjelm som er ASTM godkjent. Disse tilbyr bedre beskyttelse enn CPSC. Av hjelmene som blir solgt til longboardmarkedet er TSG Pass den eneste ASTM godkjente hjelmen som har blitt designet fra bunnen av som en longboard hjelm.

Aerohjelm

Aerohjelmer er godkjente for bruk i events så lenge de har eps skum inni et hardt skall. De vil derimot aldri være like sikre som en vanlig helhjelm siden fairingsene lager en vektarm som potensielt kan vri hodet under et krasj. De gir også en økt risiko for skulder og kragebeinsskader. Aerohjelmer vil ikke være merket for CPSC eller ASTM. Fordelene med aerohjelmer viser seg å være diskutable. Det er ikke forsket mye på dette men rapporter tyder på at vanlige hjelmer er like raske som aerohjelmer. En aerohjelm renser opp luften bak deg og gjør det dermed vanskeligere for personen bak deg å drafte deg.

Skinndress

I alle NDSF NC konkurranser er det påbudt med skinndress. Er du på budsjett eller nettopp har begynt å konkurrere anbefales det å kjøpe en brukt dress. På finn.no finner man stadig billige brukte MC dresser i god stand. (søk: skinndress). Disse er fungerer stort sett helt fint for longboarding, men har litt begrenset bevegelighet i forhold til dresser som er sydd spesifikt for Longboard. Ønsker du en målsydd longboard dress finnes det flere alternativer. BTR er europeisk og leverer prisgunstige dresser av god kvalitet. De beste dressene kommer antageligvis fra amerikanske NJK, men disse er noe dyrere. I tillegg har du xavia fra Pakistan, gaztzexe fra Sør-Afrika, tacna fra Brasil og hillside fra Australia.

Hansker

Her finnes det veldig mye bra på markedet. Hansker av skinn vil gi litt mer beskyttelse enn stoff men også være en god del varmere. Pucken du har i håndflaten er stort sett lagd av enten UHMW polyetylen eller polyacelat(ofte kalt Delrin). Ønsker du å spare penger kan man ganske enkelt lage slidehansker selv av billige arbeidshansker hvor man limer på en bit av en plastskjærefjøl.

Knebeskyttere/albuebeskyttere

Mange events har knebeskyttere som krav. Her finnes det mye forskjellig på markedet og det er opp til hver enkelt hva de vil gå for. TSG har en modell som er lagd spesifikt for downhill, men vanlige skate knebeskyttere fungerer også. Ønsker du noe med en litt lavere profil finnes det modeller av visko-elastisk polymer. Dette er et støtabsorberende materiale som blir hardt ved støt. Produsenter av slike er blandet annet d3o og poc.

Ryggskinne

Gir deg ekstra beskyttelse av ryggen dersom du skulle ha et ublidt møte med et tre, rekkverk, stein eller lignende. Finnes både i form av vester eller skinne med stropper. Sertifisering av ryggskinne er oppgitt som EN 1621.2 level 1 eller level 2, der level 2 absorberer støt dobbelt så godt som level 1