Race Report Ekstremsportveko

Race report ekstremsportveko

Etter 15 år med race i Skjervet under ekstremsportveko var det i år klart for konkurranse i en ny arena. Giljavegen skulle by på nye utfordringer med nylagt asfalt, 8 svinger og topphastighet på rundt 85 km/t. Dette er sannsynligvis den mest intense bakken der det har blitt arrangert konkurranse i Norge. 

Det var mange som var spent på hvordan denne bakken ville bli sikret til race, og jobben var stor. Når utøverne ble kjørt opp bakken kunne de se 6 tonn med dekk, 50 alpinmatter og 300 meter med betongelement. 

Dag 1 startet med treningsrunder før man skulle kjøre kvalifisering bare noen timer senere. For de aller fleste var dette første gangen de skatet bakken og mange tok det med ro de første treningsrundene i et forsøk på å bli komfortable med bakken og egen skating. Men mange kunne nok ønske seg mer trening før det var klart for time trial. Sol og 25 varmegrader gjorde den nye asfalten utfordrende å skate på, og i første kvalifiseringsrunde var det veldig mange som krasjet ut. En av dem var fjorårets vinner og nybakt norgesmester Jørund Bratset. I første runde ble det dermed bare 12. beste tid på forhåndsfavoritten. Noen taklet bakken og forholdene bedre og beste tid var det franskmannen Adrien Paynel som stod for. Hele 2,4 sekund foran andremann og beste nordmann Njaal Tangye, og amerikaneren Dre Nubine.

Til andre kvalifiseringsrunde skyet det til, og det gjorde asfalten et hakk mer forutsigbar. De aller fleste som kom ned klarte dermed å forbedre sin tid, uten at det endret på topp 3. Midt i runden begynte det å komme noen regndråper. Og utøverne som ikke hadde kjørt sin andre runde kunne bare håpe at det ikke var nok til å gjøre asfalten våt og glatt. Dessverre var det nettopp det som skjedde. De siste 15 utøverne valgte derfor å stå over siste kvalifisering siden sjansen til å forbedre tiden sin forsvant med regnet. Adrien ble da den eneste som kjørte under 2 minutter og vant kvalifiseringen foran Njaal og Dre.

Dag 2 var det klart for norgescup racet. De som hadde fulgt værmeldingen den siste uken forventet nok regn denne dagen. Men på morgenen sluttet regnet og bakken ble tørr i tide til første runde av race. Rekordmange tilskuere tok turen til bakken for å få med seg et spektakulært race. Allerede i første heat møtte fjorårsvinneren Jørund kvalifiseringens bestemann, Adrien. Det betyr at de måtte kjøre mot hverandre i hvert eneste heat og plassere 1 og 2 hvis begge skulle kunne ta seg til finalen. 

I andre kvartfinale fikk vi et av ukens største krasj. Anders Inde ledet an feltet mens Jiří Kneifl, Erlend Endresen og Magne Ørvik jaget bak. I inngangen til sjikanen gikk det galt for de tre bakerste. I høy hastighet gikk alle på spektakulært vis inn i dekkbarrieren. Anders kunne dermed cruise inn til avansement. Jiří kom seg raskt på brettet og kjørte videre, mens Magne og Erlend innså at slaget var tapt og avbrøt løpet.

I fjerde og siste kvartfinale lå alt an til et tett heat. Njaal, kvalifiseringens andremann, sto på startstreken sammen med 3 av 4 finaledeltakere i Norgesmesterskapet for en drøy uke siden. Olav Øye pushet ut først foran Hussain Nas, Albin Printz Niva og Njaal. Etter et mislykket forbikjøringsforsøk allerede i første sving prøvde Njaal igjen å komme seg forbi Albin på utsiden i andre sving. God defensiv kjøring av Albin gjorde at Njaal gikk tom for plass før han kunne fullføre forbikjøringen, og havnet dermed i dekkene i utgangen av svingen. Inn i sjikanen gjorde Hussain et ambisiøst forsøk på å kjøre forbi på inneren. Også dette forsøket var forgjeves og Hussain måtte også en tur inn i dekkene. Dermed kunne Olav og Albin ta seg videre.

For å være sikker på å unngå regnvær valgte parautøverne å starte sitt finaleheat etter kvartfinalene. Også i år ble det tatt i bruk et klassifiseringssystem for å utjevne forskjellene mellom utstyr og funksjonsnedsettelse. På startstreken satt Carina Morken Rogers med amerikanerne Derrick Duncan og Candy Dungan. Ellen Knutzen kvalifiserte også inn til konkurransen, men kunne dessverre ikke kjøre finalen på grunn av trøbbel med utstyret. Carina tok føringen med Derrick og Candy jagende bak. For å stikke av med seieren måtte Carina slå de to andre med over 10 sekunder. Carina krysset mållinjen og sekundene gikk mens man ventet på de to andre. De gikk litt for fort og 18,4 sekunder etter krysset Derrick målstreken, og ble dermed nr 2. I et siste forsøk på å ta inn det tapte veltet Candy i siste sving. Men med litt hjelp kom hun seg opp igjen og kunne fullføre på en tredjeplass.

I første semifinale sto vinneren av kvalifiseringen, Adrien, med Jørund, Jiří og Anders. Anders kicket ut først med Adrien, Jiří og Jørund på slep. Inn i den vanskelige andresvingen bremset Anders tidligere enn Adrien, som lå like bak,  forventet. Dette skapte kaos. Adrien mistet fotfeste på brettet og måtte stoppe helt opp, mens Jiří mistet fullstendig linjen sin og endte opp i dekkene. Jørund kunne dermed kjøre rolig forbi. Adrien gjorde et hederlig forsøk på å ta igjen de to i front, men måtte innse at avstanden var for stor.

Semifinale nr 2 var mindre dramatisk. Olav kicket ut først foran Dre, Albin og Oscar Clevö. Selv om heatet var ganske jevnt, motsto Olav og Dre presset fra de to bak og kunne juble for finaleplass.

Før finalen i Open skulle kjøres, var det de over 35 som skulle gjøre opp i klassen master. I finalen sto favoritten Callum Mathieson fra New Zealand sammen med nordmennene Jan-Petter Hammersland, Cedric Cornell og Helge Vignal. Callum kicket ut først, men måtte jobbe hardt for å få avstand til Jan-Petter. Callum klarte til slutt å dra i fra og kjørte inn til seier foran Jan-Petter, Cedric og Helge.

Mina Nornes Westli var eneste kvinnelige deltager på start i år, og stikker dermed av med seieren i dameklassen.

Finalen skulle gjøres opp mellom Dre, Anders, Olav og Jørund. Anders viste nok en gang hvor sterk start han har og tok føringen. Men allerede i første sving gjorde Olav en nydelig forbipassering på inneren. Jørund fikk også med seg mye fart ut av første sving og kunne passere Anders ned mot neste hårnålssving. Også i andre sving kjørte Jørund til perfeksjon, og kunne ta ledelsen fra Olav. Feltet lå tett, men rekkefølgen var uforandret gjennom sjikanen og ned til siste og avgjørende sving. Anders i tredje posisjon prøvde å bremse i kinken før svingen for å få litt bedre kontroll på utgangshastigheten sin. Dre øynet muligheten til å kjøre forbi på ytteren mens han slidet seg rett inn i svingen. Men i stedet kjørte han i Anders som var på vei til ytteren for å ta best mulig linje gjennom siste sving. Sammenstøtet var ganske så stort og de måtte begge løpe til brettet sitt for å fullføre. Anders var raskest og kunne dermed rulle inn til tredjeplass. Kampen om seieren var heller ikke udramatisk. Jørund skled litt langt ut i bremsesonen. Olav prøvde dermed å snike seg på inneren for å ta ledelsen like før mål. Men i forsøket bremset han litt for lite og mistet derfor nesten all fart i utgangen av svingen. Olav kunne bare se på at Jørund rullet ifra mot mål. Jørund tok dermed sin fjerde Vekoseier på rad og ble den første vinneren i Giljavegen.

Dag 3 var det klart for luge finale. Fjorårets vinner, Olav Øye satt på startstreken sammen med Odd Steinar S Syversen, Carina Morken Rogers og svenske Gustav Hallberg. Alle kjørte på en spesialbygd kjelke med unntak av Olav som for anledningen satt på sitt vanlige brett. Gustav startet best med Carina like bak, Olav på tredje og Odd Steinar sist. Allerede i første sving begynte Olav å få problemer med stabiliteten og måtte etter hvert gi opp plassen sin til Odd Steinar. I front dro Gustav sakte fra Carina. Nede ved målgang var det stor strekk i feltet og Gustav kunne kjøre inn til seier foran Carina og Odd Steinar.

Dagen avsluttet med Ekstremsportvekos unike lagkonkurranse. Her blir utøverne tildelt lag

på 3 der de raskeste kjører sammen med de ferskeste. Laglederne Hussain Al-Nasrallah og Jiří Kneifl hadde begge sjansen til å ta sin første lagseier. Av de to kjørte Jiří inn til mål først, og Hussain var dermed avhengig av sine lagkamerater for å ta seieren. Zack Rönngård gjorde jobben sin og kjørte inn som nr 3. Men Jiřís rutinerte lag med Leif Ole Stampa Johansen og Kim Andrè Hansen klarte å holde unna for Mina Nornes Westli. Tsjekkiske Jiří kunne dermed slippe jubelen løs sammen med Kim Andrè og Leif Ole.

Giljavegen har vist seg som en glimrende konkurransebakkke med stort potensial til enda større konkurranser i fremtiden. Vi takker arrangørene Einar Kvam og Kenneth Tveite for jobben som er gjort for å gjøre konkurransen til en realitet. Neste år kan bare bli enda bedre!