Ikke ulovlig å skate, men….

Slik mange av dere allerede vet så har politiet stoppet flere longboardere på Grefsenkollen og ellers i Majorstua politidistrikt. Grunnen til dette har vært flere klager til politiet på vår aktivitet i trafikken.

Etter samtaler med politiet har vi fått avklart en del. Det er IKKE ulovlig å kjøre longboard, vanlige veitrafikkregler gjelder. Det vil si at vi må jobbe med måten vi oppfører oss på i trafikken. Vi må være hyggelige, informative, aktsomme, sikkerhetsorienterte og ikke ta unødvendige risikoer (aka. Uaktsom kjøring)

For det har seg nemlig slik at vi godt kan straffes, ikke fordi vi driver med longboard men fordi vi skaper farlige sitasjoner ved å kjøre uaktsomt. Det er her §3 faller inn.

§ 3. Grunnregler for trafikk.

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.

Endret ved lov 4 juli 1991 nr. 49.

Hva betyr dette for oss?

Dette betyr at vi må kjøre i mindre grupper, vi kan ikke ta over hele Grefsenkollen, Det skal ikke være noe problem at det er mange longboardere på Grefsenkollen, men skatingen må skje i mindre puljer med ett par minutters mellomrom imellom dem (maks 4 stk i en pulje).

Vi foreslår at miljøet blir strengere med hverandre. Hvis noen kjører sketchy, drar en forbikjøring i motsatt felt, i sving eller lignende så sier man ifra. Hvis andre trafikanter (biler, sykler, gående, rulleski og lignende) kjører på en måte som gjør det farligere for oss, f. eks: bremser ned foran oss, gående som bruker hele høyrefelt og lignende så er det lite vi får gjort med det. Det beste vi kan gjøre er å bremse ned, snu, og gå opp igjen. Unødvendige diskusjoner med andre trafikanter SKAL unngås! Det skaper bare flere problemer for oss. Det er vi som er nykommerne og som må jobbe for aksept.

Hva hvis jeg blir stoppet?

Hvis du blir stoppet av politiet mens du kjører longboard er det viktig at du er hyggelig, forståelsesfull, saklig og at du viser respekt og er ydmyk.

Jeg anbefaler at man spør hvorfor man har blitt stoppet og får en skikkelig forklaring på dette. Da det sannsynligvis er fordi det har kommet klager så synes jeg at dere skal fortelle litt om hvordan du oppfører deg i trafikken, hvis at du kan veitrafikkreglene og at du overholder dem. Kanskje snakke litt om hvorfor folk ringer inn, er det fordi vi ikke følger reglene eller fordi vi er noe nytt som sjokkerer og skremmer, selv om vi følger reglene? Fortell at du skjenner til §3 og at dette er noe du tar seriøst, det verste som skjer er at vi skader andre eller oss selv, så vi vil være trygge i trafikken.

Unngå snakk om hastigheter ned bakken, Det er de færreste av oss som har med gps og måler dette! Hva som er mulig og hva som kjøres ned bakken på sessions kan være veldig forskjellig, så skryting til andre nysgjerrige myke trafikanter bør unngås, da det ikke på noen måte bidrar positivt til hvordan vi blir sett på av de andre som ferdes der.

Da håper jeg at man er letter over at vi har fått mer klarhet i saken og at det er mulig å skate i Oslos gater igjen. Men VI må forandre måten vi ferdes på. Vi er en såpass ung sport, hver gang vi kjører er det noen som ser sporten for aller første gang. Det er i vår beste interesse at disse ikke får en negativ opplevelse med oss.