NDSF inn i Brettforbundet ?

Som vi har kommunisert tidligere i år, så ser styret i NDSF om vi skal bli en forening/skateboard gren under Brettforbundet.

Litt historie.
Den dagen IOC valgte at skateboard skulle ble en gren under OL i Tokyo ble det en ganske stor forandring for skateboard over hele verden.
Da det ikke fantes en skikkelig verdensomspennende organisasjon ble ansvaret gitt til FIRS (Internasjonal Rulleskøyte forbundet). Etter en del frem og tilbake ble ISF (International Skateboard Federation) med i FIRS og denne ble gjort om til WORLD SKATE. En organisasjon for alle “rullende” sporter.
Her i Norge fikk NORB mulighet til å styre skateboard offisielt hvis de ble med i NIF (Norges idrettsforbund). Under møte med mange av skateboard klubbene i landet, ble det enstemmig vedtatt  at NORB blir en del av Snowboardforbundet (særforbund under NIF siden før OL i Nagano 1998). Videre i prosessen er at Snowboardforbundet blir Brettforbundet, en paraply forbund for brettsport i Norge. Det er pågåendende arbeid men Brettforbundet er oppe og går. Sjekk ut  https://www.brettforbundet.no/ for mere informasjon 

Når det gjelder downhill, så ønsker Brettforbundet at vi blir med dem for eksempel som Norges Downhill Skateboard Forening (kan ikke være forbund under forbund) eller som en klubb eller gren.
Brettforbundet vil at NDSFer med på dette da det er vi som har drevet med dette i over 10 år som en selvstendig forbund og kjenner grenen og miljøet.

Da downhill ble med i World Skate WRG (VM) i sommer, så er downhill grenen på en måte allerede innlemmet i det hele internasjonalt. Er også koblet opp najonalt da påmeldingene til WRG måtte gå gjennom Brettforbundet.

Hva betyr dette for deg?
Skulle NDSF bli en del av Brettforbundet så er det antageligvis lite du vil merke. Du vil kunne freeride de bakkene du vil uten noen form for innblanding, akkurat som i dag. (såfremt man følger trafikkreglene). Du vil kunne delta i små konkurranser uten noen form for medlemskap eller forsikring, akkurat som i dag.
Hvis man skal delta i Norgescup, Norgesmesterskap og andre events under regi av NDSF vil det være noen krav. Medlemskap vil være obligatorisk og man vil måtte tegne forsikring/lisens for sesongen, enter for hver enkelt konkurranse eller for hele sesongen. Dette er ufravikelig krav fra NIF og gjelder samtlige idretter i Norge enten det er alpint, snowboard, sykkel, fallskjerm, motocross, turn, friidrett osv.

Doping. Det kan hende at man må avlegge urinprøve før, under eller etter en konkurranse. I prinsippet kan dette skje idag uavhengige om NDSF går inn eller ikke i Brettforbundet, da skateboard er pr i dag under NIF og downhill er en gren i World Skate. Dette høres veldig strengt ut, men skjer sjeldent.

For NDSF og dets styre, vil det bety endring av navn til f.eks. Norges Downhill Skateboard Forening eller Klubb og omregistrering i Frivillighetsregisteret/Brønnøysund registrene.
Vedtekter og lovnorm må være i samsvar med NIF sine regler. Det ovennevnte vil vi få hjelp til fra Brettforbundet slik at en eventuelt overgang går smidig. 

Downhill i Sverige som har vært uorganisert i mange år, har når gått inn i Sveriges Skateboardförbund som er en del av Riksidrottsförbund.

Fordeler av å bli med i Brettforbundet. 

 • Vi blir en del av en større organisasjon
 • Mere eksponering av downhill
 • Mulighet for økonomisk bistand fra Brettforbundet og NIF
 • Tilgang til ressurser som Brettforbundet sitter på. Olympiatoppen bl.a.
 • Anerkjennelse av at det vi driver med er en sport/idrett på like linje med andre 
 • Forsikring under konkurranser og andre events under NDSF
 • Medlemsregistrering vil skje online på Brettforbundes / NIF systemer 
 • Stenging av bakke i forbindelse med “trening” er muligens lettere å få til
 • Mulighet til NM under NRK’s NM uka etterhvert. 2021 for eksempel
 • Rabattavtaler som Brettforbundet har avtaler med. 

 Ulemper:

 • Mere fokus er ikke altid en fordel. Spesielt m.h.t. skating i åpen bakker. 
 • Brettforbundet er ikke helt i mål selv. En god del arbeid gjenstår.
 • Må følge NIF sine idretts lover og regler

*Brettforbundet er Snowboardforbundet, NORB (Norsk Organisasjon for Rullebrett og Norsk Surfklubb
NIF = Norges idrettsforbund
IOC = International Olympic Committee
WS – WORLD SKATE (Tidliger FIRS, Int Rulleskøyteforbund)
ISF =International Skateboard Federation (i WS nå)

Lisenspriser (Forsikring) Snowboard/Skateboard/Surf i Brettforbundet  (NDSF/klubb medlemskap kommer i tillegg)
Grunn lisens kr 700,-
Engang lisens kr 200,-
Utvidet Lisens 1350,-

Eksempel på lisenspriser andre idretter pr sesong.  (klubb medlemskap kommer i tillegg)

Friidrett:
Grunnlisens kr 420,-
Utvidet lisens kr 950,-
Klubb medlemskap kommer i tillegg


Sykkel:
Grunnlisens – gyldig i alle terminfestede tur- og trimritt kr. 675
M/K Junior/Elite/Masters – Utvidet forsikring (gyldig i alle terminfestede ritt) kr. 920
Klubb medlemskap kommer i tillegg

Ski:
Alpint kr 1900,-
Freestyle kr 1550,-
Hopp/Kombinert kr 1900,-
Langrenn kr 800,-
Telemark kr 1000,-
Klubb medlemskap kommer i tillegg


Styret NDSF


Har du synspunker til overnevnte omorgainisering av downhill i Norge, bruk denne skjema under.