XBoard Volda 2014 snart! – Oppdatert

Update!
Pengepremier!
1 plass: 500€
2.plass:350€
3.plass:150€

Det er ikke lengt til Norgescupen braker løs!

Som mange vet, så er denne konkuransen nå i sitt 5. år i bakken som går fra boligfeltet og ned til sentrum. Det alle først race gikk i 2009 i en annen bakke! (video nederst på siden)
Selv om været kan variete litt, så har det som regel vært mye kjøring og bra racing.
Det er mange som kvier seg til å rese langt, men av respekt for arrangørene bør man ta turen. Ifjor var det mange som droppet å dra oppover fordi det var fremdeles snø og kladt på østlandtet. Så mens mange ble hjemme, var det 17+ både fredag og lørdag i Volda!

Selve konkuransen går på lørdag med freerides, 1 timed run og så heats. Fredag er det uoffisiell freeride øverst i bakken. Denne biten er en lang rett bratt bakke som går i 70. I bunn av denne delen er det en svak venstre kink som bør over i 160 grader hairpin.

Håper at mange velger å ta turen oppover iår, hadde vært bra med en 64 mans finale!

Tidligere pall plasseringer:

2010
1. Alex Hørthe
2. Mikael “Kula” Jensen
3. Håkon Wegge

2011
1. Håkon Wegge
2. Audun Guneriusen
3. Trygve Jørundland

2012
1. Kim M. Andersen
2. Alex Hørthe
3. Simon Hasselberg

2013
1. Ali Nas
2. Sondre Selander
3.  Emile Eknes Miller

Her er litt historie fra 2010:
Den 24. april 2010 var det klart for historiens første runde i norgescupen for downhill skateboarding.Til tross for regn, stilte 41 modige downhill skateboardere fra alle landets kanter opp bak startstreken.

Denne løypen var forholdsvis utypisk for downhill skateboarding i og med at den var midt i et boligområde og sluttet i sentrum av Volda. Løypen viste seg til å være meget teknisk og blant dens 6 svinger kunne man finne både skarpe hårnåler og raske sweepere. I tillegg var asfalten litt slitt med kumlokk i noen av svingene, noe som gjorde at ideal linjen var like utypisk som omgivelsene. Selv om noen følte at toppfarten på 50-60km/t falt litt lavt, var det mye plass for spennende og actionfylt racing.

Konkurransen ble avholdt i tråd med IGSA regelverket med 2 timetrials per deltager. Best i Time trials (kvalifisering) var perpetual motion kjøreren Alexander Hørthe som klamret seg til førsteplassen med en tid på 1.29.87.
Andre plassen gikk til svenske Robin Sandberg og tredje til dansk-sørafrikanske Oliver Nielssen, som begge lå under sekundet bak.

Etter den første runden var det flere deltakere som viste sine styrker. Blant de som viste seg frem var det velkjente navn som tidligere har hatt suksesser blant den norske og internasjonale racing scenen. Navn som Mikael ”kula” Jensen, Robin Sandberg, Alex Hørthe, Trygve Jørundland, og det nystiftede teamet, The Ace Crew.
Blant overraskelsene var den lokale Aldin Hodzic viste solid prestasjoner.

Regn fram til kvartfinalene

I mellomtiden hadde regnet gitt seg og banen ble tørrere for hvert minutt som gikk, noe som gjorde at kvartfinalene kunne by på en nærmest tørr bane.
Nok engang var banen fyllt av lyden til urethan som blir presset til sitt ytterste. Etter at Kvartfinalene var kjørt, var det åtte kjørere igjen som sloss om finaleplassene.

Semifinalene sørget for å splitte dem inn i to finaler. B finale bestående av Trygve Jørundland, Oliver Nielssen, Johan Simonsen og Aldin Hodzic, ble vunnet av Jørundland.

Tight finale

De som kom til finalen var Alex Hørthe, Ali Nas, Håkon Wegge og Mikael Jensen. Nas forteller at Hørthe var raskest ute i starten med kraftige spark, så Nas la seg bare bak og tenkte ikke så veldig mye over Kula (Jensen) og Wegge. De neste ingrediensene i dette heatet, ble nesten forbikjøringer mellom Nas og Hørthe fram til siste sving. –Jeg var fast bestemt på å bremse mindre å komme meg forbi i siste sving, men Alex Hørthe hadde samme linjevalg som meg, så det ble til at jeg måtte endre linje som deretter ødla det hele sier Nas. Hans linjevalg kostet ham dyrt. Wegge og Jensen kjørte forbi rett etterpå og resultatet ble:
1 Alex Hørte
2 Mikael “Kula” Jensen
3 Håkon Wegge
4 Ali Nas
(Full resultatliste: www.ndsf.no)

Racingen var ikke over

Med dette tok ikke all racing slutt denne dagen. Rett utenfor volda sentrum finnes det nemelig en bakke som de lokale reklamerte som ”norges raskeste” og etter en inspeksjon virket det som om påstandene kunne være sanne. Selveste bakken var lang og bratt uten noen betydelige svinger og selv om asfalten var meget slitt og humpete på det beste var den akkurat god nok til å prøves.

Den forrige rekorden på 93.3 km/t

Den forrige rekorden på 93.3 km/t satt av Mikael Jensen i skyggen mellom Mjøndalen og Drammen skulle slåes. Dagen før konkurransen var det Trygve Jørundland og Johan Simonsen som klarte å knekke den med en fart på 99.8km/t. Dette ble ikke godt tatt imot av Jensen som kjørte til bakken etter konkurransen og satt run etter run på deriblant 98km/t og 100km/t men kl. 20:24 var folholdene bra og han klarte å sette en fart på 102.0 km/t og ta tilbake tittelen ”norges raskeste”.

Dette var nesten ett år siden og nå er det snart på tide å pakke telt og bestille rider pass fordi X2 festivalen 2011 nærmer seg med stormskritt! Dette året har arrangørene også lovet å forlenge bakken med en rask seksjon og en hårnål til. Så nå finnes det virkelig ingen gode unnskyldninger for å ikke stå på startstreken den 16 april.
Sees i bakken

Daniel Kosacki.

Fra race 2009!
)